Parrot World
Dobro dosli na nas forum namenjen svim ljubiteljima pernatih zivotinja. Razmenite iskustva, pitajte i druzite se sa nama Smile Da bi videli kompletan sadrzaj foruma, morate se registrovati

Ara Severa

Ići dole

Ara Severa Empty Ara Severa

Počalji  sunajko taj Sre 02 Jun 2010, 12:09

Ara Severa Chestnutfrontedmacaws

Ara severa rasprostranjenost: od istočne Paname i zapadne Kolumbije preko istočne Kolumbije, južne Venecuele, Ekvadora, istočnog Perua i severne Bolivije i severne oblasti Mato Grossoa u severozapadnom Brazilu.

Stanište: Ara severa naseljava otvorene šume, šumske livade, prašume, savane sa šumom u okolini, ivice kišnih šuma, sekundarne vegetacije i močvare sa palmama na 1.500 metara, povremeno se nalaze u selima i kultivisanim oblastima.

Status: društven u većem delu oblasti distribucije, brojan u mnogim mestima.

Navike: Ara severa živi u malim grupama od 3 do 15 ptica van sezone parenja; povremeno u većim jatima, velika okupljanja na drveću na kojem se odmaraju, često su narandžasto-krilati Amazonke (Amazona amazonica) ili Red-bellied Macaus (Ara manilata); odmarališta su im na drveću blizu sela; tamo su bučni u zoru; odatle u grupama napustaju drveća i idu u potragu za hranom, uglavnom je viđen kako leti u toku dana, prilično stidljiv, može mu se prići samo tokom hranjenja, preferira vrhove drveća; perje ga dobro kamuflira; moguće su sezonske migracije u zavisnosti od dostupnosti hrane, brz i direktan let; poziv promukao, viče ili ubrzano ponavlja jako krokotanje.
Prirodna ishrana: semena, voća (smokve, palmino voće), bobice i orasi, kukuruz i žita u kultivisanim oblastima.

Ponašanje tokom parenja: sezona parenja je između januara i aprila, u oblastima Mato Grossoa od oktobra do januara, uglavnom se gnezde u šupljinama trulih stabala, granama i palmama, često na značajnim visinama, u nekim slučajevima u gnezdu bude dva mladunca; dimenzije jaja 38.4 x 30.4 mm.

Ara severa je srednje bučan papagaj na bučnim makao palmama, u početku često veoma stidljiv i anksiozan, brzo uspostavlja poverenje, izdržljiv i stabilan kad se jednom aklimatizovao, kupa se i uživa u letu kada nema kiše.

Smeštaj: u kavezu najmanje 3 x 1 x 2 m sa zaštitnom ogradom; preporučljiva je metalna konstrukcija; minimalna temperatura 5 °C.

Hrana: mešavina semena suncokreta, šafranike, pšenice, zobi, hrane za kanarince i razna prosa; natopljena hrana za golubove; razna voća i povrća (šargarepa, jabuka, poluzreo kukuruza, šipak), zeleniš (Mišjakina, maslačak itd ); redovno konyumira mineralne dodatke, beli hleb i pecivo za uzgoj.

Parenje: često se postiže, parenje počinje u maju, odrasli često postaju agresivni i napadaju vlasnika, leglo 3 do 4 jaja, obično nisu sva jaja plodna, vreme inkubacije 26 dana; period perjanja 12 nedelja, mladi nezavisni 2 nedelje posle napuštanja gnezda; obezbediti im panj sa 25 cm unutrašnjeg prečnika, visine 50 cm , ili dijagonalu kutiju za gnezdo 25 x 35 x 40 cm sa ulaznim otvorom od 12 cm u prečniku. Ara Severa Dgp50Ara Severa 9XYuiAra Severa DgVvS
sunajko
sunajko
Moderator
Moderator

Broj poruka : 274
Reputation : 17
Datum upisa : 21.12.2009
Lokacija : Bački Brestovac 0612811366

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu