Parrot World
Dobro dosli na nas forum namenjen svim ljubiteljima pernatih zivotinja. Razmenite iskustva, pitajte i druzite se sa nama Smile Da bi videli kompletan sadrzaj foruma, morate se registrovati

Amazona papagaji

Ići dole

Amazona papagaji Empty Amazona papagaji

Počalji  zivojin tatin taj Sre 02 Jun 2010, 20:29

Najčešća i vrsta koja se najradije drži od velikih papagaja su amazona papagaji. Nakon otkrića amerike slavni su moreplovci donosili amazonske papagaje na evropske dvorove kao dokaz o bogatstvu novog sveta.
Vasko da Gama je 1495.godine na španski dvor prve kubanske amazone. Engleska kraljica Viktorija, poznata obožavateljka ptica, u svojoj londonskoj rezidenciji držala je sve vrste amazona papagaja kao ukras svog zimskog vrta. Izumom parne mašine, odnosno parnih brodova koji su brže donosili plen iz novog sveta, ali tek nakon otkrića Australije, masovan je izlov i izvoz papagaja iz prašuma Južne Amerike postao privredna grana u Engleskoj, Holandiji i Portugaliji odakle su papagaji izvoženi u sve krajeve Evrope i Azije. I danas je nelegalna trgovina tim papagajima širom granica SAD a i Meksika masovna.

Venecuela amazonac (amazona amazonica) veličina:31 centimetar
Nastanjuje velika središnja i severna područja Južne Amerike, a najbrojnjija je u Venecueli, Brazilu i Kolumbiji. Danas je brojna zahvaljujući urođenoj prilagodljivosti na nova staništa, ali i nove izvore hrane pridošle krčenjem šuma i novim ratarskim nasadima. Česta je kao kućni ljubimac.
Mužjak i ženka su svetlozelene boje, a pera na zatiljku, leđima, stomaku i podrepku imaju žućkaste završetke. Obrazi su žuti, a čelo i vrh glave su plavi. Mladi papagaji su bleđe obojeni, oči su im tamne, a žuto i plavo perje na glavi je slabo naznačeno. Uz pravilan smeštaj i potpunu ishranu žive 40 godina.

Amazona papagaji kao kućni ljubimci
Osim zbog atraktivnih boja i veličine, ovi su papagaji rado držani kao kućni ljubimci i zbog svoje prirodne prilagodljivosti novim prostorima.
Treba ih smestiti u prostrane sobne volijere jer se u manjim kaveyima bryo udebljaju i neretko uginu od infarkta. Iako nisu preterano sklone patološkom čupanju perja, neadekvatno smešteni papagaji neretko pribegavaju toj ružnoj navici. Stalak ya velike papagaje im je obaveyan jer im daje osećaj slobode, a time i psihičke stabilnosti. Bolje je nabaviti fabrički izrađen stalak jer drvene iz zabave brzo unište. Nije preporučeno podrezivanje letnih pera jer taj postupak vašeg ljubimca vodi u depresiju, apatiju ili mu zbog psihičke nervoze stvara želju za patološkim čupanjem. Amazone su mirni papagaji koji retko lete, radije se penju pomoću kljuna i u stanju su ceo dan boraviti na svom stalku, a u kavez će samo sleteti ili otići po jelo i vodu.
Pripitome se brzo i lako, ali one koje imaju loša iskustva s čovekom neretko blago nepoverljive. Stoga u prvim danima prilagođavanja i pripitomljavanja treba izbegavati nagle pokrete i povišen glas jer to može uticati na konačan ishod celog pripitomljavanja. Većina ovih papagaja se dobro pripitome tako da ih vlasnici slobodne iznose u vrt, što nije preporučljivo, jer je ova vrsta papagaja po prirodi selica te, kad se vine visoko u vazduh, može u nekoliko minuta prevaliti više desetina kilometara.
Govor, posebno mlade ptice, nauče brzo i dobro, a sve reči izgovaraju glasno i čisto. Za takav razgovetan govor im treba, uz vase strpljenje i predani rad, dosta vremene. Tokom nekoliko godina pitomi amazonac može naučiti stotinjak reči te dosta dugih i zahtevnih rečenica, iako retko neke reči ponavlja sa određenim smislom. Zviždukanje savladavaju bez napora vlasnika, ali samo lagane melodije. Ostale zvukove iz okoline, poput lajanja psa ili zvuka zvona, tokom godina samo nauče ako im ti zvukovi odgovaraju.Kada se osećaju sigurno, brzo se naviknu na ostale kućne ljubimce i mogu se sprijateljiti čak i s mačkom.
Ishrana se temelji na mesavini semena za velike papagaje koja sadrži kikiriki, bademe i orahe, a raznovrsnost dopunske ishrane osnova je za dugovečnost ovih papagaja. Voće mora da čini 25% dnevne ishrane. Povrće je takođe važan deo svake ishrane.
Tokom zime moraju biti u zagrejanom prostoru, a tokom toplog doba godine ih što više treba iznositi na terasu ili vrt.Kupaju se tokom cele godine, a uz higijenu, kupanje im je važno za psihičko zadovoljstvo i stabilnost. Pogodne su za sve vrste porodica, a neobično se dobro slažu sa decom i ženskim ososbama.

Uzgoj amazona papagaja
Ženke snesu od 2 do 4 jajeta, na kojima sede same, a mužjaci ih obilno hrane i poje nekoliko puta na dan. Mladunci se izlegu nakon 28 do 29 dana. Nakon pedesetak dana mladi izleću iz gnezda, a roditelji ih jos hrane i čuvaju po mesec dana. Mlade podižu u toplo doba godine, a retko godišnje podižu veše od jednog legla.
zivojin tatin
zivojin tatin

Broj poruka : 14
Reputation : 0
Datum upisa : 24.05.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Amazona papagaji Empty Rucno hranjeni Venecuela amazonaci (amazona amazonica)

Počalji  zivojin tatin taj Sre 02 Jun 2010, 20:35

Amazona papagaji EQFn9Amazona papagaji EQRQSAmazona papagaji ERuL9Amazona papagaji QXRirAmazona papagaji XZvk9Amazona papagaji BfLMr
zivojin tatin
zivojin tatin

Broj poruka : 14
Reputation : 0
Datum upisa : 24.05.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu