Parrot World
Dobro dosli na nas forum namenjen svim ljubiteljima pernatih zivotinja. Razmenite iskustva, pitajte i druzite se sa nama Smile Da bi videli kompletan sadrzaj foruma, morate se registrovati

Ara Manilata

Ići dole

Ara Manilata Empty Ara Manilata

Počalji  sunajko taj Sub 03 Jul 2010, 21:48

Ara Manilata Redbelliedmacaw

Ara manilata rasprostranjenost : duž Anda i u jugoistočnoj Venecueli, zapadna Kolumbija, istočni Peru i severna Bolivija, Trinidad, Gvajana, Francuska-Gvajana, Surinama i države Gojas, Pjaui, Bahia i Matu Grosu u Brazilu.

Stanište: Ara manilata nastanjena je u šumarcima palme porodice Mauritia, uglavnom pored vodotokova ili močvarnih područja; povremeno na kultivisanom zemljištu i plantažama do 500 m.

Status: Ara manilata je izuzetno društven papagaj.

Navika: Ara manilata živi u malim grupama ili jatima do nekoliko stotina ptica van sezone parenja; brojnost zavisi od dostupnosti hrane, jata lete između 7.00 i 10.00 časova iz stabala odmarališta do mesta gde se hrane, povratak između 3.00 i 5.00 časova; veoma oprezni tokom dana, neupadljiv među lišćem palme, povremeno se udružuje sa Orange-winged Amazon (Amazona amazonica) or Chestnut-fronted Macaw (Ara severa); lete brzo, ritmički udarci krila, u pratnji glasnim piskavim glasom ili skičanjem.

Prirodna ishrana: gotovo isključivo plodovi Buriti palme.

Ponašanje tokom parenja: sezona parenja u Venecueli od maja, od februara u Gvajani, u februaru i septembru na Trinidadu i u Brazilu od septembra; gnezde se u šupljinama trulog drveća, najčešće okruženi vodom (potrebna im je dodatna zaštita od gnezda predatora); leglo od 2 jaja; dimenzije jaja 42,5 x 26,8 mm.

Ara manilata je srednje bučni makao papagaj, na početku stidljiv; može postati poverljiv; osetljiv tokom aklimatizacije; primetna je tendencija da umru bez razloga, zahteva malo kupanja; uživa u žvakanju sveže zelene grane.

Smeštaj: u kavezu najmanje 3 x 1,5 x 2 m sa zaštitnom unutrašnjom ogradom; minimalna temperature za novo uvezene ptice 20 °C , za aklimatizovane ptice ne ispod 10 °C, u prvoj godini ne bi trebalo da budu u toku leta napolju.

Hrana: mešavina semena suncokreta, šafranike, raznog prosa, zobi, konoplje, oskoruše, sušene ribizle, dosta voća (jabuke, kruške, banane, papaje), zeleniša i povrća, redovno davanje mineralnih dodataka, tendencija da neuravnotežen jedu i preteraju u hrani, davati hranu od jaja i poluzrelog kukuruza za uzgoj, potrebna je povećanje doze vitamina i mineralnih dodataka tokom aklimatizacije.

Parenje: povremeno se postiže; preferira prilično tamnu unutrašnjost kaveza za ptice; uspravna kutija za gnezdo 22 x 22 x 60 cm (9 x 9 x 24 inča), ulaznog prečnika 8 cm, (3 inča); leglo 3 do 5 jaja, vreme inkubacije 25 dana; period perjanja 11 nedelja, tokom uzgoja veoma stidljiv, ponekad osetljiv na ometanja i inspekcije gnezda .Ara Manilata 252498828211fa2624fb

sunajko
sunajko
Moderator
Moderator

Broj poruka : 274
Reputation : 17
Datum upisa : 21.12.2009
Lokacija : Bački Brestovac 0612811366

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu