Parrot World
Dobro dosli na nas forum namenjen svim ljubiteljima pernatih zivotinja. Razmenite iskustva, pitajte i druzite se sa nama Smile Da bi videli kompletan sadrzaj foruma, morate se registrovati

Gang gang kakadu

Ići dole

Gang gang kakadu

Počalji  Admin taj Sre 07 Dec 2011, 12:02

Gang gang kakadu
Callocephalon fimbriatum



Gang gang kakadui naseljavaju juzno-istocnu Australiju, i to brdovite oblasti sa sumama eukaliptusa. Kanbera, glavni grad Australije i okolina, omiljeno je mesto ovih kakadua gde se mogu primetiti u jatima od stotinak ptica.



Muzjak gang gang kakadua ima sivo perje sa jarko crvenom glavom i cubom. Zenka se razlikuje jer ima iskljucivo sivo perje a na grudima su joj pera oivicena zuto-narandzastom bojom.

Velicine je oko 35cm i tezine oko 200-300 grama. Vrlo su pitomi i moze im se prici i posmatrati ih iz blizine. Za njih je karakteristicno da grizu svoje perje kada nisu slobodni. Do te mere su u stanju da pocupaju perje da ne mogu ni da lete. Navodi se da je razlog za ovakvo ponasanje nejasan i da moze da bude posledica neodgovarajuce dijete i osecanja dosade koje se lako razvija kada nisu u svom prirodnom habitatu.

Njihova ishrana se sastoji od semenki i jagodastog voca. Drvece eukaliptusa im je omiljeno mesto gde provode vreme grickajuci semenke. Obicno ostaju uz izvor hrane dok ne pojedu sve sto se da pojesti, da bi se potom uputili na nova nalazista.

Gnezde se u toku proleca i ranog leta. Parovi obicno ostaju zajedno i razmnozavaju se svake godine, cesto na istom mestu u duplji drveta. Dva do tri jaja se izlegu posle oko mesec dana a pilici napustaju gnezdo nakon 7 nedelja. Jednom kada izadju iz gnezda, pilici nastavljaju da budu uz roditelje koji ih hrane jos nekoliko meseci.


Admin
Admin

Broj poruka : 1072
Reputation : 72
Datum upisa : 24.07.2008

Pogledaj profil korisnika http://parrotworld.forumsr.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu