Parrot World
Dobro dosli na nas forum namenjen svim ljubiteljima pernatih zivotinja. Razmenite iskustva, pitajte i druzite se sa nama Smile Da bi videli kompletan sadrzaj foruma, morate se registrovati

DIJAMANTSKI FAZAN

Ići dole

DIJAMANTSKI FAZAN Empty DIJAMANTSKI FAZAN

Počalji  pufnica taj Sub 08 Sep 2012, 16:35

DIJAMANTSKI FAZAN
(Chrysolophus amherstiae)

Vrsta fazana koji je po svom rasporedu boja veoma sličan Zlatnom fazanu je Dijamantski fazan. Dijamantskog fazana je u Evropu donela lady Amherst 1928.godine. Dijamantski fazan nastanjen je na Tibetu i zapadnoj Kini. Njegove podvrste nisu poznate. Naravno da je danas mnogo teže naći čist primerak ove vrste nego primerak zlatnog fazana. Dužina mužjaka je 1.5m a ženke 70cm. Glava kod mužjaka je pokrivena tamno zeleno-metalnom bojom perja. Na glavi se nalazi ćuba koja je duga 6-8 cm jarke crvene boje. Oči su svetlo žute do bele a kljun zelenkaste boje. Kragna je velika, srebrno-bele boje , sa tamno crno-plavim crtežom. Prednji deo ledja kao i vrat je metalno tamno-zelene boje. Zadnji deo ledja je žute boje . Krila su 21-23 cm dužine. Grudi i donji deo tela je bele boje. Dužina repa je kod mužjaka do 1.m a kod ženke do 40 cm. Rep se sastoji od 18. pera. Bočno perje je jarke crvene boje. Velika pera i srednja su srebrno-siva sa plavo-crnim crtežom. Noge su svetlo plave boje. Ženka je veoma običnog izgleda u odnosu na mužjaka. Ženka je svetlosmedje boje.
Dijamant fazan živi u divljini, medju gustim bambusovim šumama,ili područje koje je bogato grmljem. Za vreme teške zime kada se javljaju mećave, ova vrsta se spušta u niže predele, doline. Ova vrsta se veoma teško prilagodjava niskim temperaturama na našem prostoru ako prživi jaku zimu u lošim uslovima čuvanja posledice se pokažu za kratko vreme. Dijamantski fazan voli raznovrsnu hranu, kao što su insekti, larve, paukovi, voće, semenje,mlado lišće, a posebno bambusovi izdanci i pupoljci.
Dijamant fazan je monogam. U prirodi se vidjao isključivo sa dve ženke. Danas ih odgajivači isto tako čuvaju u svojim volijerama. Svaki mužjak obeležava svoju teritoriju krikom ili ljubavnim pozivom koji traje pola sekunde. Ovaj krik se često čuje samo u proleće kada je vreme parenja. Parenje u prirodi je malo istraženo. Vreme parenja počinje početkom aprila do juna. Za vreme parenja može se sa velikim zadovoljstvom posmatrati ljubavni ples mužjaka. Ženka u prirodi snese do 10. komada jaja , a ženke u volijerama koje se hrane koncetratom snesu i do 20. komada. Težina jajeta je 30gr i mužjaci i ženke su plodni u prvoj godini , s tim što mužjaci dobijaju svoju kompletnu boju u drugoj godini života. Mužjak je težak oko 700 gr a ženka 650 gr.
Prstenjuju se 11-11mm

DIJAMANTSKI FAZAN Dijamantskifazan


DIJAMANTSKI FAZAN DijamantDIJAMANTSKI FAZAN Dijamant2


pufnica
pufnica

Broj poruka : 263
Reputation : 20
Datum upisa : 25.05.2012
Godina : 31
Lokacija : Titel

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu