Parrot World
Dobro dosli na nas forum namenjen svim ljubiteljima pernatih zivotinja. Razmenite iskustva, pitajte i druzite se sa nama Smile Da bi videli kompletan sadrzaj foruma, morate se registrovati

Marokanski flautas

Ići dole

Marokanski flautas Empty Marokanski flautas

Počalji  Milos Stalac taj Uto 11 Sep 2012, 23:14

U Maroku, kao i u svim mediteranskim zemljama, tradicija drzanja ptica zbog peva veoma je duga. Skoro svaku radnju marokanskih trgovaca i zanatlija u stara vremena ispunjavao je pev cesljugara(stiglica), zelendura(krengle), konopljara(anefle), a tradicija drzanja tih ptica iz prirode opstala je do danas, pogotovu cesljugara podvrste carduelis carduelis parva, koji naseljavaju prostore Mediterana. Domestificirani kanarinci prvi put su pristigli u Maroko 1912. godine i naravno bili su rado prihvaceni od ljubitelja ptica. Pedesetih godina dvadesetog veka grupa odgajivaca u raznim delovima Maroka otpocela je skolovanje mladih kanarinaca nametanjem peva drugih ptica, jer su uocili da su kanarinci odlicni imitatori. Pionira u ovom poslu bilo je vise, a cesdesetih godina dvadesetog veka odgajivac iz Kazablanke Abdellah el Haddaoui po ideji starog selekcionara marokanskih pevaca El Haj el Miloudi-ja je napravio prvi tonski zapis sa pozeljnom pesmom njihovih kanarinaca pesme. U njoj su preovladavale odabrane ture slavuja koje nalikuju flautama, ili sviralama, te su i kanarinci nazvani flautasi(flawta u orginalu). U nekim drugim gradovima Maroka, kao sto su Meknes, Fes, Rabat, ljubitelji peva kanarinaca takodje su im skolovanjem nametali pev drugih ptica, a neki od njih preferirali su ka prelepim melodijam(turama) iz pesme seve i senice. Zajednickim dogovorom svih marokanskih odgajivaca koji su zaceli stvaranje rase, marokanskih kanarinaca flautasa, nepravljen je objedinjeni, jedinstven standard njihove pesme, koji prakticno vazi i danas. Nesumnjivo je da je u procesu stvaranja marokanskih “flawta” kanarinaca u ukrstanjima presudnu ulogu odigrao belgijski malino kanarinac pesme, ali korisceni su i nemacki roleri, po nekim autorima u manjoj meri i spanski timbrado kanarinci, te prvi pristigli kanarinci nedefinisane rase, koji su bili talentovani za imitiranje peva drugih ptica.
Karakteristike peva marokanskih kanarinaca flautasa
Standardom obuhvacene melodije su odabrane ture malino kanarinaca, koje vuku korene iz peva slavuja, ali kako kazu Marokanci flautasto otpevane i to su: flawta bellen( u orginalu tbait-tbait -zvona), flawta tjokken( u orginalu pio-pio -cokot) i flawta tjokkenroll( u orginalu sanassel –rolujuci cokot), flawta staltonen(u orginalu nwoques -metalni zvuk), flawta woeten( u orginalu twatwet-zavijanje),flawta fluiten( u oprginalu nunante -flaute, svirale) i flawta schokkel( u orginalu laamiriate -smejanje), te ture drugih ptica: ipon-ipon, goudi-goudi, msqui-msqui i rbbi-rbbi. Moram reci da “flawta” kanarinci zaista lepo pevaju, pesme im je veoma orginalana, ispunjena mnostvom teskih flautastih tura kojih neretko ima po dvadesetak i koje su izuzetno prijatne za ljudsko uho. Pev im mora biti harmonican, jasan, maltene tako da se svaka tura moze izgovoriti ljudskim glasom kombinovanjem samoglasnika i suglasnika. Dobar “flawta” kanarinac je odlican imitator, dobar improvizator jer redposled tura u njegovom pevu skoro nikad nije isti, a nekad pevaju celu pesmu u kontinuitetu, ali nekad i sa prekidima i ponovnim vracanjem na neke melodije, s tim da zapoceta tura mora biti uvek otpevana u celosti. Pozeljno je da im ritam peva bude sto sporiji i sa sto vise ponavljanja slogova iz kojih se satoji tura pri pevu, a dobre ptice to u izvo|enju ture ucine i 15-20 puta. Glas im je dubok, sladak, kristalno cist, bez ikakvih ostrina u pevu, bez uobicajenih nepozeljnih tura u pevu kanarinaca, ali i bez kotrljajuce ture knor(grlanje), koja je karkateristicna i pozeljna za malino, a posebno za roler kanarince peva, a nisu pozeljne ni klasicne rolujuce ture uslovno receno “obicnih” kanarinaca. Iz navedenog se vidi da su zahtevi peva za marokanske flautase veoma strogi, medjutim postignut je visok nivo zahtevanog peva zahvaljujuci dugogodisnjoj, upornoj i pravilnoj selekciji. Bilo je nekakvih padova i lutanja pri samoj selekciji i ukrstanjima, a posebno kada su neki odgajivaci pokusali pevacima popraviti boju ukrstajuci ih sa kanarincima boje, od cega se na srecu odmah odustalo zbog drasticnog pada kvaliteta pesme. “Flawta” kanarinci su elegantene, robusne, ptice solidne duzine koja se krece od 15-17cm, a obojenost im moze biti samo zuta, bela, sarena(zeleno-zuta ili sivo-bela), zelena i siva. Zahvaljujuci sve boljoj organizaciji takmicnja u pesmi, na identican nacin kao i kod priznatih rasa kanarinaca peva, Marokanci su uspeli da pokrenu neku pocetnu incijativu kod C.O.M.-a za priznavanje njihovih kanarinaca flautasa.
Skolovanje i trening
Milos Stalac
Milos Stalac

Broj poruka : 23
Reputation : 2
Datum upisa : 08.09.2012
Godina : 23
Lokacija : Stalać ,Srbija

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Marokanski flautas Empty Re: Marokanski flautas

Počalji  Milos Stalac taj Ned 16 Sep 2012, 23:32

Evo malo i pesme Marokanskog flautasa...

Milos Stalac
Milos Stalac

Broj poruka : 23
Reputation : 2
Datum upisa : 08.09.2012
Godina : 23
Lokacija : Stalać ,Srbija

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu