Parrot World
Dobro dosli na nas forum namenjen svim ljubiteljima pernatih zivotinja. Razmenite iskustva, pitajte i druzite se sa nama Smile Da bi videli kompletan sadrzaj foruma, morate se registrovati

Žutoćubi kakadu (Cacatua sulphurea)

Ići dole

Žutoćubi kakadu (Cacatua sulphurea)

Počalji  Admin taj Pet 25 Dec 2009, 16:12

Žutoćubi kakadu
(Cacatua sulphurea)



Veličine je oko 35 cm. Živi u šumovitim i obradivim površinama istočnog Timora i Indonezijskih ostrva. U prirodi se rani semenjem, voćem i travnastim biljkama. Gnezda pravi u šupljinama stabla. Jaja su bela i obično snese 2. Inkubacija traje oko 28 dana a pilići napuštaju gnezdo nakon 75 dana. Žutoćubi kakadu je ugrozena vrsta. Procenjuje se da je u prirodi ostalo nešto manje od 10.000 jedinki.



Admin
Admin

Broj poruka : 1072
Reputation : 72
Datum upisa : 24.07.2008

Pogledaj profil korisnika http://parrotworld.forumsr.com

Nazad na vrh Ići dole

Zutocubi kakadu

Počalji  sunajko taj Sre 02 Jun 2010, 20:25

Veliki Žutoćubi Kakadu prirodno stanište : Istočna i jugoistočna Australija, Tasmanija, Novi Zeland.
Veliki Žutoćubi Kakadui obitavaju u šumama, na obodima šuma i u planinskim predelima do visine 2400 m. Kada su u potrazi za hranom mogu se naći i u blizini ljudskih naselja.

Populacija Velikih Žutoćubih Kakadua nije ugrožena ali se smanjuje na nekim lokalitetom zbog trgovine ovim pticama.

Veliki Žutoćubi Kakadu živi u parovima ili malim grupama do 30 ptica, i u grupama od nekoliko stotina kada su van sezone parenja. Vole da se legu na visokim stablima na ivici šume. U zoru lete i glasno se oglašavaju piskavim glasom kada lete do najbliže vode.Dan provode u oblastima u kojima se hrane, vole da provode većinu dana u drveću, ali na terenu su veoma oprezni. Dok su na terenu na kojem se hrane imaju pojedince koji stražare dok se ostale ptice hrane. U krošnje drveća se vraćaju u predvečerje. Lete prilično brzo ,let propraćen pozivima i oštrim zviždanjem.

Hrane se semenjem (raznog bilja i trave), voćem, bobicama, pupoljcima, cvećem, insektima i njihovim larvama. Često posećuje u potrazi za hranom oblasti u kojima žive ljudi.

Veliki Žutoćubi Kakadu pari se u južnoj Australiji u periodu od avgusta do januara, severnoj Australiji od maja do septembra, jugu Nove Gvineje od avgusta do novembra. Obično se gnezde u rupama , šupljinama na visokim stablima pored vodotokova, povremeno i na pukotinama na liticama. Nose 2 do 3 jaja, koja položu u trulom drvetu . Inkubacija traje oko 30 dana, a vreme do operjavanja je oko 10 nedelja. Jaje je veličine 33,5 mm.

S vremena na vreme veoma su bučni, posebno u jutarnjim časovima, izdržljiv kada se aklimatizovao, na početku stidljiv i rezervisan, ali uskoro postaje poverljiv.

Minimalna temperature koju treba obezbediti prilokim uzgoja ove vrste papagaja je 5 ° C . Potrenbo je imati prostrane kaveze sa debljom žicom i u njima kutije od tvrdog drveta ili panjeve za gnezdo. Samo gnezdo ne treba da bude preveliko da bi se sprečilo skakanje ptice po jajima.

Tokom uzgoja Veliki Žutoćubi Kakadui mogu se hraniti semenom suncokreta, bundevinim semenom, miksom hrane ( proso, konoplja, ovas, pšenica), seme korova, borova i mlečnim kukuruzom, obilje voća i povrća, posebno jabuke, narandže, višnje i grožđe.

Obično se ne pare pre 4. godine, nose 2 do 3 jaja, inkubacija 29 dana.
avatar
sunajko
Moderator
Moderator

Broj poruka : 274
Reputation : 17
Datum upisa : 21.12.2009
Lokacija : Bački Brestovac 0612811366

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu