Parrot World
Dobro dosli na nas forum namenjen svim ljubiteljima pernatih zivotinja. Razmenite iskustva, pitajte i druzite se sa nama Smile Da bi videli kompletan sadrzaj foruma, morate se registrovati
Parrot World
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Golub grivnaš (Columba palumbus)

Ići dole

 Golub grivnaš (Columba palumbus) Empty Golub grivnaš (Columba palumbus)

Počalji  pufnica taj Pon 17 Sep 2012, 16:09

Opis
Dugačak je 38—43 cm, a težak 400—600 grama. Plavo-sive je boje, sa ružičastom nijansom na grudima. Imaju bele mrlje sa obe strane vrata, nalik ogrlici (grivni), kao i bele pruge na krilima, koje se ističu u letu. Kljun mu je jarko narandžast, a noge crvene. Mladunci su sivkasti i pojavljuje im se grivna tek nakon 6 meseci života.

Oglašavaju se tonom nalik na „ghu-u-hu-huhu“. Prilikom poletanja, čuje se bučni klepet njihovih krila.

Rasprostranjenje
Žive širom Evrope, osim najsevernijih predela. Naseljavaju i severozapad Afrike, kao i zapad Azije, na istoku sve do zapadnog Sibira i Himalaja. U severnim delovima Evrope je selica, a u južnim stanarica.

U Srbiji je ranije bio redak i sretao se samo u nepristupačnim šumskim predelima. U drugoj polovini 20. veka se proširio na sela i gradove. Danas se često sreće u baštama, iako je još uvek divlja, plašljiva ptica. Ranije je bio selica u Srbiji, dok je naseljavao brdsko-planinske predela sa dugim i oštrim zimama. Danas se zadržava u gradovima tokom zime, gde može naći hranu za sebe.

Razmnožavanje
Gnezdi se uglavnom dva puta godišnje, u aprilu i junu, mada se jaja mogu naći i u julu. Gnezdo pravi isključivo na stablima, gde ženka snese dva bela jaja, na kojima sama leži, a mužjak je zamenjuje samo u izuzetnim slučajevima. Inkubacija traje 18 dana. Ptići ostaju u gnezdu dvadesetak dana, a nakon izletanja ih roditelji hrane jo 2—3 dana. Desetak dana kasnije se odvajaju od odraslih ptica i sa mladima od drugih parova, udružuju u jata.

Podvrste
Azorski golub grivnaš Columba palumbus azorica
Azijski golub grivnaš Columba palumbus casiotis
Severnoafrički golub grivnaš Columba palumbus excelsa
Iranski golub grivnaš Columba palumbus iranica
Maderski golub grivnaš Columba palumbus maderensis Tschusi
Evropski golub grivnaš Columba palumbus palumbus Linnaeus

 Golub grivnaš (Columba palumbus) Golubg

pufnica
pufnica

Broj poruka : 263
Reputation : 20
Datum upisa : 25.05.2012
Godina : 32
Lokacija : Titel

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu