Parrot World
Dobro dosli na nas forum namenjen svim ljubiteljima pernatih zivotinja. Razmenite iskustva, pitajte i druzite se sa nama Smile Da bi videli kompletan sadrzaj foruma, morate se registrovati

Zlatnovrata Ara

Ići dole

Zlatnovrata Ara Empty Zlatnovrata Ara

Počalji  sunajko taj Sub 03 Jul 2010, 21:52

Zlatnovrata Ara 12168

Zlatnovrata ara rasprostranjenost: centralni Brazil u severnoj Gois i severoistoku Mato Grossou, kao i severna i istočna Bolivija, jugozapadno Mato Grosoa širom severne Paragvaje do Jujuy i provincije Salta u severozapadnoj Argentini.

Navike: Zlatnovrata ara naseljava skoro sve vrsta terena sa drvećem, vlažne šume, šume duž vodotokova, suvi travnjaci sa izolovanim drvećem i kultivisanim zemljištem do 600 m .

Status: Zlatnovrata ara je društven papagaj jer je prilagodljiv; adaptljiv na druga staništa.

Navika: žive u parovima ili malim grupama van sezone parenja; povremeno u većem broju duž vodotokova i drveću na kojem odmara, često se svađa za bolje mesto, upadljiv, brz i direktan let ili leti zavojno dok se ne spusti na nadstrešnicu, alarmantan poziv je jako piskav, podseća na glasove Aratinga vrsta.
Prirodna ishrana: voće (palmino voće, smokve), semena i pupoljci, povremeno se hrani u poljima kukuruza i žitarica.

Ponašanje tokom parenja: parenje počinje od decembra, gnezde se u trulim granama ili stablima, u nekim slučajevima na 20 metara visine, nema više poznatih detalja, dimenzije jaja 34.5 x 27.0 mm .

Zlatnovrata ara je srednje bučan do bučan makao papagaj, uglavnom nije stidljiv; brzo postaje poverljiv, ptice iz izgnanstva su mirne i prijatne s početka, izdržljiv posle aklimatizacije, zahteva malo kupanja; uživa u žvakanju svežih grana, može da bude sa drugim papagajima, čak i tokom sezone parenja u velikom kavezima za ptice.

Smeštaj: u kavezu najmanje 3 x 1,5 x 2 m sa zaštitnom ogradom; minimalna temperatura za novo uvezene ptice 15 °C , kada se aklimatizuje 5 °C .

Hrana: mešavina semena suncokreta, šafranike, razna prosa, zobi, konoplje, oskoruše sušene ribizle, dosta voća, povrća (poluzreo kukuruz, krastavac, šargarepa), zeleniš; redovno dodavati mineralne dodatke; sušene škampe, hranu od jaja i poluzreo kukuruz za uzgoj.

Parenja : često se postiže, parenje uglavnom počinje u maju, dijagonalna kutija za gnezdo 25 x 40 x 30 mm ili panj sa 25 cm i unutrašnjeg prečnika i visine 60 cm, (24 dodataka); ulazna rupa prečnika 8 cm ; leglo sa najviše 3 do 4 jaja, vreme inkubacije 26 dana; period perjanja od 12 nedelja, nije osetljiv tokom uzgajanja; veoma dobro podnosi uznemiravanje; parovi mogu biti veoma agresivni prema vlasniku, moguća su dva parenja godišnje, ali nije uobičajeno, parenje je moguće u komunalnim kavezima za ptice, u nekim slučajevima dve ženke mogu da se pare sa istim mužjakom.
sunajko
sunajko
Moderator
Moderator

Broj poruka : 274
Reputation : 17
Datum upisa : 21.12.2009
Lokacija : Bački Brestovac 0612811366

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu