Parrot World
Dobro dosli na nas forum namenjen svim ljubiteljima pernatih zivotinja. Razmenite iskustva, pitajte i druzite se sa nama Smile Da bi videli kompletan sadrzaj foruma, morate se registrovati
Parrot World
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ara Manilata

Ići dole

Ara Manilata Empty Ara Manilata

Počalji  sunajko taj Sub 03 Jul 2010, 21:48

Ara Manilata Redbelliedmacaw

Ara manilata rasprostranjenost : duž Anda i u jugoistočnoj Venecueli, zapadna Kolumbija, istočni Peru i severna Bolivija, Trinidad, Gvajana, Francuska-Gvajana, Surinama i države Gojas, Pjaui, Bahia i Matu Grosu u Brazilu.

Stanište: Ara manilata nastanjena je u šumarcima palme porodice Mauritia, uglavnom pored vodotokova ili močvarnih područja; povremeno na kultivisanom zemljištu i plantažama do 500 m.

Status: Ara manilata je izuzetno društven papagaj.

Navika: Ara manilata živi u malim grupama ili jatima do nekoliko stotina ptica van sezone parenja; brojnost zavisi od dostupnosti hrane, jata lete između 7.00 i 10.00 časova iz stabala odmarališta do mesta gde se hrane, povratak između 3.00 i 5.00 časova; veoma oprezni tokom dana, neupadljiv među lišćem palme, povremeno se udružuje sa Orange-winged Amazon (Amazona amazonica) or Chestnut-fronted Macaw (Ara severa); lete brzo, ritmički udarci krila, u pratnji glasnim piskavim glasom ili skičanjem.

Prirodna ishrana: gotovo isključivo plodovi Buriti palme.

Ponašanje tokom parenja: sezona parenja u Venecueli od maja, od februara u Gvajani, u februaru i septembru na Trinidadu i u Brazilu od septembra; gnezde se u šupljinama trulog drveća, najčešće okruženi vodom (potrebna im je dodatna zaštita od gnezda predatora); leglo od 2 jaja; dimenzije jaja 42,5 x 26,8 mm.

Ara manilata je srednje bučni makao papagaj, na početku stidljiv; može postati poverljiv; osetljiv tokom aklimatizacije; primetna je tendencija da umru bez razloga, zahteva malo kupanja; uživa u žvakanju sveže zelene grane.

Smeštaj: u kavezu najmanje 3 x 1,5 x 2 m sa zaštitnom unutrašnjom ogradom; minimalna temperature za novo uvezene ptice 20 °C , za aklimatizovane ptice ne ispod 10 °C, u prvoj godini ne bi trebalo da budu u toku leta napolju.

Hrana: mešavina semena suncokreta, šafranike, raznog prosa, zobi, konoplje, oskoruše, sušene ribizle, dosta voća (jabuke, kruške, banane, papaje), zeleniša i povrća, redovno davanje mineralnih dodataka, tendencija da neuravnotežen jedu i preteraju u hrani, davati hranu od jaja i poluzrelog kukuruza za uzgoj, potrebna je povećanje doze vitamina i mineralnih dodataka tokom aklimatizacije.

Parenje: povremeno se postiže; preferira prilično tamnu unutrašnjost kaveza za ptice; uspravna kutija za gnezdo 22 x 22 x 60 cm (9 x 9 x 24 inča), ulaznog prečnika 8 cm, (3 inča); leglo 3 do 5 jaja, vreme inkubacije 25 dana; period perjanja 11 nedelja, tokom uzgoja veoma stidljiv, ponekad osetljiv na ometanja i inspekcije gnezda .Ara Manilata 252498828211fa2624fb

sunajko
sunajko
Moderator
Moderator

Broj poruka : 274
Reputation : 17
Datum upisa : 21.12.2009
Lokacija : Bački Brestovac 0612811366

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu