Parrot World
Dobro dosli na nas forum namenjen svim ljubiteljima pernatih zivotinja. Razmenite iskustva, pitajte i druzite se sa nama Smile Da bi videli kompletan sadrzaj foruma, morate se registrovati
Parrot World
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zlatnovrata Ara

Ići dole

Zlatnovrata Ara Empty Zlatnovrata Ara

Počalji  sunajko taj Sub 03 Jul 2010, 21:52

Zlatnovrata Ara 12168

Zlatnovrata ara rasprostranjenost: centralni Brazil u severnoj Gois i severoistoku Mato Grossou, kao i severna i istočna Bolivija, jugozapadno Mato Grosoa širom severne Paragvaje do Jujuy i provincije Salta u severozapadnoj Argentini.

Navike: Zlatnovrata ara naseljava skoro sve vrsta terena sa drvećem, vlažne šume, šume duž vodotokova, suvi travnjaci sa izolovanim drvećem i kultivisanim zemljištem do 600 m .

Status: Zlatnovrata ara je društven papagaj jer je prilagodljiv; adaptljiv na druga staništa.

Navika: žive u parovima ili malim grupama van sezone parenja; povremeno u većem broju duž vodotokova i drveću na kojem odmara, često se svađa za bolje mesto, upadljiv, brz i direktan let ili leti zavojno dok se ne spusti na nadstrešnicu, alarmantan poziv je jako piskav, podseća na glasove Aratinga vrsta.
Prirodna ishrana: voće (palmino voće, smokve), semena i pupoljci, povremeno se hrani u poljima kukuruza i žitarica.

Ponašanje tokom parenja: parenje počinje od decembra, gnezde se u trulim granama ili stablima, u nekim slučajevima na 20 metara visine, nema više poznatih detalja, dimenzije jaja 34.5 x 27.0 mm .

Zlatnovrata ara je srednje bučan do bučan makao papagaj, uglavnom nije stidljiv; brzo postaje poverljiv, ptice iz izgnanstva su mirne i prijatne s početka, izdržljiv posle aklimatizacije, zahteva malo kupanja; uživa u žvakanju svežih grana, može da bude sa drugim papagajima, čak i tokom sezone parenja u velikom kavezima za ptice.

Smeštaj: u kavezu najmanje 3 x 1,5 x 2 m sa zaštitnom ogradom; minimalna temperatura za novo uvezene ptice 15 °C , kada se aklimatizuje 5 °C .

Hrana: mešavina semena suncokreta, šafranike, razna prosa, zobi, konoplje, oskoruše sušene ribizle, dosta voća, povrća (poluzreo kukuruz, krastavac, šargarepa), zeleniš; redovno dodavati mineralne dodatke; sušene škampe, hranu od jaja i poluzreo kukuruz za uzgoj.

Parenja : često se postiže, parenje uglavnom počinje u maju, dijagonalna kutija za gnezdo 25 x 40 x 30 mm ili panj sa 25 cm i unutrašnjeg prečnika i visine 60 cm, (24 dodataka); ulazna rupa prečnika 8 cm ; leglo sa najviše 3 do 4 jaja, vreme inkubacije 26 dana; period perjanja od 12 nedelja, nije osetljiv tokom uzgajanja; veoma dobro podnosi uznemiravanje; parovi mogu biti veoma agresivni prema vlasniku, moguća su dva parenja godišnje, ali nije uobičajeno, parenje je moguće u komunalnim kavezima za ptice, u nekim slučajevima dve ženke mogu da se pare sa istim mužjakom.
sunajko
sunajko
Moderator
Moderator

Broj poruka : 274
Reputation : 17
Datum upisa : 21.12.2009
Lokacija : Bački Brestovac 0612811366

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu