Parrot World
Dobro dosli na nas forum namenjen svim ljubiteljima pernatih zivotinja. Razmenite iskustva, pitajte i druzite se sa nama Smile Da bi videli kompletan sadrzaj foruma, morate se registrovati
Parrot World
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Golub selac - jedinstvena vrsta koja je istrebljena

Ići dole

Golub selac - jedinstvena vrsta koja je istrebljena Empty Golub selac - jedinstvena vrsta koja je istrebljena

Počalji  pufnica taj Pon 17 Sep 2012, 16:01

Jedna od najspektakularnijih i najzanimljivijih ptica Severne Amerike bila je i jedna od prvih koja je zahvaljujući ljudskom nemaru dovedena do istrebljenja. Do nedavno verovalo se da je ova vrsta goluba srodna tužnim grlicama, međutim, istraživački napori Kevina Džonsona tokom protekle godine ukazali su da je golub selac jedinstvena porodica golubova - Ectopisters migratorius. Slična ja sa golubovima Srednje Amerike i Kanade, ali se prilično razlikuje od svojih rođaka i samim tim ima jedintsveno mesto. Zahvaljujući jedinstvenom stogodišnjem muzejskom primerku ovog goluba uspeli su da izoluju delove DNA i na taj način ustanove da je golub selac pripadnik jedinstvene loze golubova, nažalost, poptuno istrebljenih.
Golub selac je početkom 1800. godine bila jedna od narasprostranjenijih ptica na planeti, ali nastaljivao je isključivo područje SAD-a i severne Kanade, a onda je krajem XIX veka počeo intenzivan lov na ove golubove, uništavanje njihovih staništa što je konačno i dovelo do poptunog izumiranja ove vrste. Golub selac bio je omiljena hrana kako ljudima, tako i domaćim životinjama, posebno svinjama. Lovili su ga zbog izuzetno ukusnog mesa. Intenzivan lov doveo je do istrebljenja i primeraka u zoološkim vrtovima, a poslednji primerak goluba selca Marta uginula je 1914. godine u zoološkom vrtu u Sinsinatiju.
Ovaj golub bio je spektakularan po tome što prilikom selidbe jata selaca bila su toliko velika da bi nebo bilo potuno tamno, a prelazak jata trajao je i po nekoliko dana! Kao nomadi formirali bi jata od po nekoliko miliona pripadnika ove vrste, sledeli bi hranu, nastanjivali se u šumama koje su bogate kestenjem i žirovima. Po tome su jedinstveni, jer danas ne mogu da se uporede ni sa jednom drugom vrstom ptica.

Golub selac - jedinstvena vrsta koja je istrebljena Petfacegolubselac

pufnica
pufnica

Broj poruka : 263
Reputation : 20
Datum upisa : 25.05.2012
Godina : 32
Lokacija : Titel

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu