mali aleksandar, rucno hranjeni - jutarnji bes u kavezu
3 posters
Parrot World :: Papagaji :: Svastara
Strana 1 od 1
mali aleksandar, rucno hranjeni - jutarnji bes u kavezu
Pre nekoliko nedelja smo nabavili malog aleksandra, ručno hranjenog.
Dobio je ime Pako.
Pušten je iz kaveza uglavnom po ceo dan.
Prvih nekoliko dana bio je uglavnom miran, i najveći deo dana provodio je na samom kavezu.
Već posle 2-3 dana stekao je poverenje u sve nas u porodici, i poslušno dolazi na ruku skoro uvek kada ga pozovemo. Klinci puno vremena provode sa njim, i sada posle 3 nedelje već zna na poziv da doleti na ruku.
Pitom je i voli da provodi vreme sa nama... Eksperimentiše i istražuje stan... Kada je pospan voli da ga češkamo...
Jedini problem koji imamo, je to što smo ga navikli da mu je kavez otvoren po ceo dan, i da može da ulazi i izlazi po želji. Uveče poslušno uđe u kavez, i noću ga držimo zatvorenog.
Problemi počinju ujutru, jer se budi pre 6, i dok god ga ne pustimo iz kaveza, besni. Juri po kavezu, levo, desno, cepa na najsitnije papiriće papir sa poda kaveza, grize rešetke... Nogama kopa po činiji sa hranom, bar isitni na komadiće i izbaci ga iz kaveza... Ne glasa se, ali pravi lom.
Čim ga pustimo, ponaša se normalno, mirno, umiljato
Pokušao sam sa ubacivanjem igrački (voli da raspliće konopce), i to ga ujutru drži neko vreme, ali čim se zasiti igre, ili čim razveže sve čvorove, nastavi sa besom...
Kako da sprečimo ovakvo jutarnje ponašanje?
Dobio je ime Pako.
Pušten je iz kaveza uglavnom po ceo dan.
Prvih nekoliko dana bio je uglavnom miran, i najveći deo dana provodio je na samom kavezu.
Već posle 2-3 dana stekao je poverenje u sve nas u porodici, i poslušno dolazi na ruku skoro uvek kada ga pozovemo. Klinci puno vremena provode sa njim, i sada posle 3 nedelje već zna na poziv da doleti na ruku.
Pitom je i voli da provodi vreme sa nama... Eksperimentiše i istražuje stan... Kada je pospan voli da ga češkamo...
Jedini problem koji imamo, je to što smo ga navikli da mu je kavez otvoren po ceo dan, i da može da ulazi i izlazi po želji. Uveče poslušno uđe u kavez, i noću ga držimo zatvorenog.
Problemi počinju ujutru, jer se budi pre 6, i dok god ga ne pustimo iz kaveza, besni. Juri po kavezu, levo, desno, cepa na najsitnije papiriće papir sa poda kaveza, grize rešetke... Nogama kopa po činiji sa hranom, bar isitni na komadiće i izbaci ga iz kaveza... Ne glasa se, ali pravi lom.
Čim ga pustimo, ponaša se normalno, mirno, umiljato
Pokušao sam sa ubacivanjem igrački (voli da raspliće konopce), i to ga ujutru drži neko vreme, ali čim se zasiti igre, ili čim razveže sve čvorove, nastavi sa besom...
Kako da sprečimo ovakvo jutarnje ponašanje?
boban.velickovic- Broj poruka : 17
Datum upisa : 03.03.2013
Re: mali aleksandar, rucno hranjeni - jutarnji bes u kavezu
Probaj da mu produzis noc,prekri kavez nocu
imred- Broj poruka : 514
Datum upisa : 06.12.2012
Godina : 64
imred ::Probaj da mu produzis noc,prekri kavez nocu
Ne vredi, počeo je i danju da se tako ponaša kada ga zatvorimo na duže od pola sata...
Navikli smo ga da bude stalno pušten, i da može sam da uđe u kavez kada ogladni, i da izađe kada mu se igra.
Početničke greške...
nisu to greške .... i ja imam malog aleksandra koji je pušten non stop ... kad je počeo da se ponaša slično tvojoj ptici ja sam mu uskratila hranu i vodu više od pola dana ... zašto ? .. evo i odgovora ... mali aleksandar je specifičan kao kućni ljubimac jer kad ima sve što mu je potrebno on se osamostaljuje i misli da je glavni ... zato ti besni i kida sve što dovati ... kad ostane bez hrane i vode on se umiri i čeka da mu se da ... kad se dobro najede on će ponovo da pravi šou ali i tome ima leka ... nisam mu davala da jede kad je on hteo nego kad mu ja dam ... mora da oseti ko je gazda i da se povinuje tvojim željama ..... ako se ovo ne uradi na ovaj način ptica će podivljati i onda ćete morati da je se rešite , jednostavno postaje nemoguća !
moje iskustvo je baš ovakvo ... jednog aleksa sam imala do pre mesec dana (nadimak : divljak) i nisam mu mogla ništa ... prodala ga za male pare i uz pomoć Ondreja i Davida nabavila drugog koji je pokušao isto kao i predhodni ... samo na vreme sam reagovala i rešila problem ...
moje iskustvo je baš ovakvo ... jednog aleksa sam imala do pre mesec dana (nadimak : divljak) i nisam mu mogla ništa ... prodala ga za male pare i uz pomoć Ondreja i Davida nabavila drugog koji je pokušao isto kao i predhodni ... samo na vreme sam reagovala i rešila problem ...
zorica- Broj poruka : 163
Datum upisa : 10.12.2012
Situacija se bitno promenila.
Nema više jutarnjih skakanja po kavezu.
Rešenje je u promeni navika. Počeli smo:
- da ga puštamo iz kaveza u različitim terminima u toku dana
- da povremeno selimo kavez iz dečije u dnevnu sobu, i obrnuto, tako da mu je i to postalo zanimljivije,
- da iznosimo kavez na terasu (to obožava)
- da mu pravimo jednostavne igračkice.
Radilo o kombinaciji dosade i prevelike želji i nestrpljenja da izađe iz kaveza.
Nema više jutarnjih skakanja po kavezu.
Rešenje je u promeni navika. Počeli smo:
- da ga puštamo iz kaveza u različitim terminima u toku dana
- da povremeno selimo kavez iz dečije u dnevnu sobu, i obrnuto, tako da mu je i to postalo zanimljivije,
- da iznosimo kavez na terasu (to obožava)
- da mu pravimo jednostavne igračkice.
Radilo o kombinaciji dosade i prevelike želji i nestrpljenja da izađe iz kaveza.
Similar topics
» Rucno hranjeni mali aleksandar
» Rucno hranjeni mali aleksander
» Rucno hranjeni mali aleksandri
» Rucno hranjeni papagaji
» Noname
» Rucno hranjeni mali aleksander
» Rucno hranjeni mali aleksandri
» Rucno hranjeni papagaji
» Noname