Parrot World
Dobro dosli na nas forum namenjen svim ljubiteljima pernatih zivotinja. Razmenite iskustva, pitajte i druzite se sa nama Smile Da bi videli kompletan sadrzaj foruma, morate se registrovati
Parrot World
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

KRALJEVSKI FAZAN

Ići dole

KRALJEVSKI FAZAN Empty KRALJEVSKI FAZAN

Počalji  pufnica taj Sub 08 Sep 2012, 16:30

Pra domovina ove vrste je severno-zapadna i središnja Kina,Mandzurija i Mongolija. U Evropu je uvežen 1831.godine i nalazi se danas u mnogim odgajivačnicama velikih i malih ljubitelja ukrasne živine. Dužina mužjaka je 2m a ženki 75cm. Glava sa obe strane i ispod kljuna je crna dok se na vratu i na glavi nalazi traka bele boje. Ostali deo tela je pokriven perjem zlatno smedje boje sa belim i crnim šarama koje daju izgled krljušti. Guša i donji deo vrata su tamnije zlatne boje. Ono što najviše istuče ovu rasu jeste dug rep gde su dva najduža pera bele boje sa svetlo braon prugama i crnim ivicama. Dužina repa kod mužjaka je 1-1.6m a kod koka je rep dužine 40cm. Rep kod mužjaka sastoji se od 20.pera a samo dva pera su najduža. Ženka je žuto-smedje boje sa tamnosmedjim temenom,a krila sivosmedje boje sa crnim pegama. Ova vrsta fazana ima veoma jaka i zaobljena krila ali i najkraća krila od ostalih fazana. O njegovom razmnožavanju u prirodi zna se veoma malo. Inače ova vrsta je monogamna. Vreme parenja počinje sredinom marta . Mužjak postaje veoma aktivan, a njegovo udvaranje je prilazak ženki poskakivanjem , spuštene glave i "veselim"repom. Kada ga ženka prihvati, nakon parenja,on glasno klepeće krilima sa visoko podignutom glavom. Inače su bojažljive ćudi ali nisu zahtveni mnogo ako se u volijeri nalazi nekoliko žbuna gde mogu da se kriju. Ženke svoja jaja polažu na zemlji obično do nekog žbuna. Ženka snese do 15 jaja. Mužjak se pored ženke nalazi samo dok leži. Mladi svoju polnu zrelost dostižu u prvoj godini života.
Hrane se raznovrsnom hranom. Za kraljevskog fazana može se reći da je otporan na mnoge bolesti kao i promenu klime. Petao je težak oko 1.5kg a ženka oko 1 kg.
Prstenuju se sa 15-15mm

KRALJEVSKI FAZAN Kraljevskifazan

pufnica
pufnica

Broj poruka : 263
Reputation : 20
Datum upisa : 25.05.2012
Godina : 32
Lokacija : Titel

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu