Parrot World
Dobro dosli na nas forum namenjen svim ljubiteljima pernatih zivotinja. Razmenite iskustva, pitajte i druzite se sa nama Smile Da bi videli kompletan sadrzaj foruma, morate se registrovati
Parrot World
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

DIJAMANTSKI FAZAN

Ići dole

DIJAMANTSKI FAZAN Empty DIJAMANTSKI FAZAN

Počalji  pufnica taj Sub 08 Sep 2012, 16:35

DIJAMANTSKI FAZAN
(Chrysolophus amherstiae)

Vrsta fazana koji je po svom rasporedu boja veoma sličan Zlatnom fazanu je Dijamantski fazan. Dijamantskog fazana je u Evropu donela lady Amherst 1928.godine. Dijamantski fazan nastanjen je na Tibetu i zapadnoj Kini. Njegove podvrste nisu poznate. Naravno da je danas mnogo teže naći čist primerak ove vrste nego primerak zlatnog fazana. Dužina mužjaka je 1.5m a ženke 70cm. Glava kod mužjaka je pokrivena tamno zeleno-metalnom bojom perja. Na glavi se nalazi ćuba koja je duga 6-8 cm jarke crvene boje. Oči su svetlo žute do bele a kljun zelenkaste boje. Kragna je velika, srebrno-bele boje , sa tamno crno-plavim crtežom. Prednji deo ledja kao i vrat je metalno tamno-zelene boje. Zadnji deo ledja je žute boje . Krila su 21-23 cm dužine. Grudi i donji deo tela je bele boje. Dužina repa je kod mužjaka do 1.m a kod ženke do 40 cm. Rep se sastoji od 18. pera. Bočno perje je jarke crvene boje. Velika pera i srednja su srebrno-siva sa plavo-crnim crtežom. Noge su svetlo plave boje. Ženka je veoma običnog izgleda u odnosu na mužjaka. Ženka je svetlosmedje boje.
Dijamant fazan živi u divljini, medju gustim bambusovim šumama,ili područje koje je bogato grmljem. Za vreme teške zime kada se javljaju mećave, ova vrsta se spušta u niže predele, doline. Ova vrsta se veoma teško prilagodjava niskim temperaturama na našem prostoru ako prživi jaku zimu u lošim uslovima čuvanja posledice se pokažu za kratko vreme. Dijamantski fazan voli raznovrsnu hranu, kao što su insekti, larve, paukovi, voće, semenje,mlado lišće, a posebno bambusovi izdanci i pupoljci.
Dijamant fazan je monogam. U prirodi se vidjao isključivo sa dve ženke. Danas ih odgajivači isto tako čuvaju u svojim volijerama. Svaki mužjak obeležava svoju teritoriju krikom ili ljubavnim pozivom koji traje pola sekunde. Ovaj krik se često čuje samo u proleće kada je vreme parenja. Parenje u prirodi je malo istraženo. Vreme parenja počinje početkom aprila do juna. Za vreme parenja može se sa velikim zadovoljstvom posmatrati ljubavni ples mužjaka. Ženka u prirodi snese do 10. komada jaja , a ženke u volijerama koje se hrane koncetratom snesu i do 20. komada. Težina jajeta je 30gr i mužjaci i ženke su plodni u prvoj godini , s tim što mužjaci dobijaju svoju kompletnu boju u drugoj godini života. Mužjak je težak oko 700 gr a ženka 650 gr.
Prstenjuju se 11-11mm

DIJAMANTSKI FAZAN Dijamantskifazan


DIJAMANTSKI FAZAN DijamantDIJAMANTSKI FAZAN Dijamant2


pufnica
pufnica

Broj poruka : 263
Reputation : 20
Datum upisa : 25.05.2012
Godina : 32
Lokacija : Titel

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu