Mali Aleksandar
+20
jomabo
dejan733
zeksin
imred
Radoslav
jonel
Sekereš Stevan
Ikac
zexy
pufnica
jurić daniel
Nidzo
Djuric
ROBI
byrkomi
zoran kiza
Josić
Hybrid
sunajko
Admin
24 posters
Parrot World :: Papagaji :: Opis vrsta :: Aleksandri
Strana 1 od 3
Strana 1 od 3 • 1, 2, 3
Mali Aleksander
Ovo je jedna od najrasprostranjenijih vrsta papagaja.Mogu se naci u prirodi u Africi,Iraku,Indiji.Kuvajtu iKini.Osnovna boja je zelena,mada se mogu naci u 250 nijansi i boja.Muzijak se razlikuje od zenke po ogrlici oko vrata,ali tek posle druge godine zivota odnosno posle treceg mitarenja.,ovo se ne odnosi na sve vrste(kao kod belih i kod nekih lejsvinga).Ovo je vrsta papagaja koja je laka za uzgoj i po pitanju smestaja i ishrane.Kod ovih ptica zenka lezi 22 dana na jajima,kad se pticici izlegu treba im od 5 do 6 nedelja da izlete iz gnezda.Treba znati da kod ovih papagaja mlade ne treba odvajati od roditelja do prvog mitarenja(znaci ako su izleteli u maju ili junu ne treba ih odvajati od roditelja do kraja septembra).Zbog toga sto su ptice naj slabije u mitarenju(prvo mitarenje je naj bitnije u zivotu ptice i od toga im sve zavisi dalje u zivotu;zdravlje,izgled,plodnost.).Treba jos znati da zimi na stajalicama gde ove ptice spavaju mora stajalica odnosno drvo biti debljine naj manje 6 cm precnika.,da bih ptica skroz noge pokrila perijem(tako kad je nocu jako hladno nece doci do smrzavanja nogu,sto je cest problem kod odgajivaca).
sunajko- Moderator
- Broj poruka : 274
Datum upisa : 21.12.2009
Re: Mali Aleksandar
Evo nekoliko mutacija malog aleksandra
Hybrid- Broj poruka : 51
Datum upisa : 12.12.2009
Probao sam postaviti slike ali nece.
Josić- Moderator
- Broj poruka : 596
Datum upisa : 07.01.2010
Godina : 31
Otvorio sam temu u kojoj sam pokazao kako se mogu slike uploadovati i staviti na forum (postavljanje slika na forum)
Ako budes imao problema javi pa cu ti pomoci
Ako budes imao problema javi pa cu ti pomoci
sunajko- Moderator
Josić- Moderator
sunajko- Moderator
zoran kiza- Broj poruka : 54
Datum upisa : 28.11.2009
Godina : 46
sunajko- Moderator
a kada je naj bolje uzeti mladu pticu za cuvanje u kuci i jel ima nekih posebnih uslova.
byrkomi- Broj poruka : 20
Datum upisa : 10.01.2011
Na ovom forumu,pod temom Svastara imate savet pri nabavci papagaja,sve lepo pise
sunajko- Moderator
pretazio sam u svastari sve ali nisam nasao konkretno sa koliko je najbolje uzeti i sta dalje a posto bih uzeo malog aleksandra zato sam ovde pokusao da nadjem odgovor,ako slucajno ima negde da je vec napisano ja se stvarno izvinjavam i ako moze adresa gde da trazim..
byrkomi- Broj poruka : 20
Datum upisa : 10.01.2011
ex
uzmi pticu u augustu i gledaj da je lepo operjana i da je lepog izgleda da je zivahna!byrkomi ::pretazio sam u svastari sve ali nisam nasao konkretno sa koliko je najbolje uzeti i sta dalje a posto bih uzeo malog aleksandra zato sam ovde pokusao da nadjem odgovor,ako slucajno ima negde da je vec napisano ja se stvarno izvinjavam i ako moze adresa gde da trazim..
ROBI- Broj poruka : 51
Datum upisa : 23.11.2010
Godina : 53
Sa koliko godina starosti se mali aleksandri ne pustaju u priplod ?
Djuric- Broj poruka : 506
Datum upisa : 05.09.2011
Godina : 27
Posle 3 godine su spremni,a zenke mogu i malo ranije.
Josić- Moderator
To nije bilo pitanje ili ja nisam lepo postavio pitanje ,u svakom slucaju hvala.
Hteo sam da pitam sa koliko godina mali aleksandri prestaju da se pare,odnosno sa koliko godina starosti se ne preporucuje da se pare kad ostare...izgleda da opet nisam lepo postavio pitanje ali nadam se da razumete.
Pozz
Hteo sam da pitam sa koliko godina mali aleksandri prestaju da se pare,odnosno sa koliko godina starosti se ne preporucuje da se pare kad ostare...izgleda da opet nisam lepo postavio pitanje ali nadam se da razumete.
Pozz
Ja sam pogresno procitao,moja greska .Pa nema tu sad bas neke tacne dobi.Ja znam coveka koji je kupio zreo par 1996 i rade mu.Na zalost prosle godine mu je muzijak uginuo i zenku je prodao.To sve zavisi kako ih cuvas,hranis...
Josić- Moderator
U svakom slucaju lepo pitanje ,kod mene prvi par malih aleksandara cuvam od 1995 kupljen u Somboru kao od dve godine starosti ,sledece godine 1996 radili i danas rade.Ove godine su izveli dva mlada od cetiri jaja,prosek za sve ove godine je preko 3 mlada,mislim da su zasluzili da im obezbedim bezbriznu penziju kad dodje dotle da ne rade.Ovo nije rekord posto sam bio ove nedelje u Sedlare kod Jovana-Pekara on ima mislim stariji radni par od mene.Znaci nema granica-pravila,pisite da bi saznali da neki aleksi rade i preko 20 godina,u sta ne sumnjam.Pozdrav svima
Gost- Gost
Hehehehehe pa najbolje ptice su iz Sombora .Mala sala,ja nisam imao srece sa malim aleksandrima jer sam svima verovao ali prosle godine sam uzeo par star 7 godina i ove godine od prve ture nije bilo nista jer su mladi zamrli ali to je bilo zbog hladnoce ali posle 2-3 nedelje su sneli opet i lezali su preko 30 dana.Ja sam mislio da nece biti nista od njih ali cudom se izleglo od 3 jajeta 3 mlada.Pre par dana sam ih video i jedno ce biti zuto a taj par je radio 3 godine kod coveka i nikad zute nije dao uvek sive i zelene posto je te boje par,tako da sam jako zadovoljan .
Josić- Moderator
Kad smo vec kod starosti,jeste da je promasena tema,ali me isto zanima kod nimfi i kod rozela do kad prestaju da se pare? Imam zenku nimfe staru 8 godina i nazalost nema jednu nogu,pre dve godine je tvor tu umesao prste da kazem bolje ,,kandze'' i sad se muci sa jednom nogom,ali odlicno se snalazi...Prosle godine snela je 6 jaja na kojima je lezala tacno 18 dana i prestala da lezi zbog jakih vrucina Da kazem samo da su 4 jaja bila oplodjena,proverio sam
Sad lezi na jajima nisam pogledao da li su oplodjena,za dalje cemo videti
HVALA!
Veeeliki pozdrav
Sad lezi na jajima nisam pogledao da li su oplodjena,za dalje cemo videti
HVALA!
Veeeliki pozdrav
odg
kao ni kod malih aleksandara tako takodje i kod nimfi i rozela nema jasno odredjena godina ili period kad prestaju da se pare.Nekad to zna biti vrlo kasno kao sto smo mogli procitati gore iz navedenih komentara,a opet nekad vrlo rano ako je par los!Pozdrav
Nidzo- Broj poruka : 77
Datum upisa : 14.04.2012
jedno pitanje imam jedan par malih aleksandara ovo im je prva god kod mene a stari su 2g sada su u volieri 2*2*1m ai mi je problem zima pa me interesuje dali bi im smetalo kada bi ih tokom zime premestio u kavez 60*80*100cm i uneo u prostoriju gde nesmrzava i onda opet na prolece vratio nazad u staru volieru.dali bi to smetalo ptici?
jurić daniel- Broj poruka : 378
Datum upisa : 29.01.2012
Godina : 38
Mnogi to rade,premestaju ptice tokom zime i nemaju problema.I ja sam moje jednom unosio kad je jako zahladilo ali ih vec pocetkom februara iznosim napolje i sredinom aprila su imali jaja.
Josić- Moderator
Strana 1 od 3 • 1, 2, 3
Parrot World :: Papagaji :: Opis vrsta :: Aleksandri
Strana 1 od 3
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu